Kókuszcsók - az édes csábítás

2016. július 20. - Csokinda

Zsófi (Nyammm) barátnőm lánybúcsújára szerettem volna készíteni valami finomságot, és mivel a lányok között sokan vannak, akik valamilyen érzékenységgel küzdenek (glutén- laktózérzékenység) ezért esett a választásom erre gyorsan elkészíthető desszertre. Előnye, sok kis 'gombócot' lehet formálni egy adagnyi bekevert masszából, illetve leginkább szárítani kell a sütőben mint sütni. Aki szereti a kókuszt annak szinte kötelező édesség! 

kokuszcsok.jpg

Recept:

- 3 db (nagyobb) tojásfehérje

- 12 dkg porcukor

- 1 cs vaníliás cukor

- 200 g kókuszreszelék

Díszítéshez:

- 100 g étcsokoládé 

- 30 g vaj

- 1 marék blansírozott mandula

 

Elkészítés:

  1. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, miközben folyamatosan hozzáadjuk a cukrokat
  2. Hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és finoman összekeverjük. (->ragadós masszát kapunk)
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe vizes kézzel vagy kanállal kis "felhőcskéket" pakolunk, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
  4. Amíg kihűlnek a kókuszcsókok, a csokoládét és a vajat vízfürdő felett összeolvasztjuk, majd szépen ráfolyatjuk a csókokra.
  5. A még meleg csokiba mandulaszeleteket ragasztunk.

 

csok.jpg

Kókusztejszínhabos édes "bűnözés" egészségesen

Tegnap munka után azon gondolkoztam, hogy vajon mit kéne enni, ami édes is de mégsem a hagyományos "cukros, csokis" megoldás. Addig nyitogattam a hűtőt és néztem befele, hogy vajon mit kéne csinálni - mert persze a boltba nem volt kedvem lesétálni - amíg az otthon található alapanyagokból ezt az isteni fonom pillanatok alatt elkészíthető desszertet varázsoltam. Tudom, hogy gyümölcsöt a gyümölcscukor miatt inkább a délelőtt folyamán érdemes fogyasztani, de azzal nyugtattam a lelkiismeretemet, hogy legalább ez egészséges.:) A reggeli tejeskávém elhagyhatatlan eleme a az Aroy-D kókusztej, így a tejszínhabot kókusztejből készítettem természetesen hozzáadott cukor nélkül:)

csokinda_waffel.jpg

Recept:

- 1 kemény banán félbevágva (én nem annyira szeretem a túlérettet)

- 2-3 szem eper

- 1/2 marék Aszalt áfonya (cukormentes)

- 1 tk chia mag

- 2 tk mandula reszelék

Opcionális: Gofri - ezt csak díszítésnek használtam nem ettem meg:)  

Kókusztejszínhab elkészítése:

- Aroy-D kókusztej

- Vaníliás cukor vagy Vanília aroma->én ezt használtam

- Édesítőszer (én eritritet használtam)

Mivel nem csináltam sok tejszínhabot ezért érzéssel tettem bele a fent leírtakat, ki mennyire szereti édesen/ízletesen. (nagyjából 1 dl tejszínhez 1 mk vanília és eritrit)

Szóval,

- a hőtőből kivett kókusztejet betettem a fagyasztóba kb. 20 percre, hogy még jobban meghűljön (addig a gyümölcsöket összevágtam és tányérra tettem)

- hozzáadtam a vaníliát és az édesítőt, majd habverővel lágy tejszínhab állagúra habosítottam

- miután elkészült habzsákba tettem és az előre elkészített gyümölcstálamat díszítettem vele. 

Figyelem! A kókusztejszínhabot érdemes azonnal felhasználni, különben összeesik és folyós állagú lesz, ami esetleg megakadályozható habfix-el, de én még nem próbáltam!

Édes bűnözést nektek;)

 

Csupa csoki brownie

Egyszerű, gyors és isteni fonom ez a brownie, pláne ha belül folyós marad (amíg meleg). Ez is a nagy kedvenceink közé tartozik, de hát mivel a nyár megállíthatatlanul közeledik, ezért kicsit hátrébb szorult az elkészítendők listáján. Amerikában sok helyen kóstoltam de valahogy egyik sem volt az igazi, mert az egyik túl gejl volt a másik túl étcsokis a harmadiknak pedig semmilyen volt az állaga... Ha szeretnétek egy igazi finom csupa csokis brownie-t enni akkor ez kell nektek:

brownie_blog.JPG

Recept:

- 20 dkg (tea)vaj

- 25 dkg kristálycukor

- 4 felvert tojás (nem kell külön választani őket)

- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

- 20 dkg étcsokoládé (65%-os kakaótartalmú)

- 2 ek vanília aroma

opcionális: 10 dkg vágott dió

Díszítés: Szezonális gyümölcsök

Elkészítés:

- Egy kb. 20x20-as méretű tepsit/sütőformát kibélelünk sütőpapírral

- A vajat és a csokit vízgőz felett összeolvasztjuk

- A tojást, a cukrot és a lisztet összedolgozzuk majd apránként hozzáadjuk az olvasztott csokoládét is

- A kapott masszát a sütőformába öntjük

 170 fokos (hőlégkeveréses) sütőben 30 percig sütjük, majd hagyjuk hűlni 5-8 percet és utána vaníliafagyival kínálhatjuk is.

 

'Kaliforniából' jöttem reggelik

Tavaly 2 hetet töltöttem Kaliforniában, kocsival utazgattunk fel s alá (San Francisco - Los Angeles - Las Vegas - Grand Canyon), de természetesen itt sem múlhatott el nap, hogy reggeli nélkül vágjunk bele a kalandozásba. Amerikában szinte már tradíció, hogy az emberek munkába menet beugranak a kedvenc (vagy) a közelben lévő reggelizőbe és elfogyasszák a feketéjüket, elolvassák az aznapi sajtót és megegyék a nem minidig egészséges reggelijüket. Én egyszerűen imádtam ezt a "feelinget", mikor lefeküdtünk aludni alig vártam, hogy reggel legyen és mehessünk egy új helyre reggelizni. Általában a reggelijeim egyik fő eleme a tojás - leginkább tükörtojás - úgyhogy ennek mindenféle verzióját kipróbáltam. Ami számomra Európaiként nagyon furcsa volt, hogy mindenhez adnak köretet.. sült krumpli, hash brown, lecsós krumpli, és ha szólsz, hogy nem kéred mosolyogva néznek rád.. Európai..:):) én a köreteket általában csak megkóstoltam, mert a reggelik után így is mindig gurultunk haza:)

San Francisco:

- Pirított bagel, tükörtojás, cheddar sajt, hash brown, - nekem személy szerint ez a sima hash brown (reszelt krumpli megsütve, fűszer nélkül) nem igazán ízlett - túlságosan ízetlennek találtam, úgyhogy nem is erőltettem tovább:)

img_2787.JPG

Los Angeles:

- Croissant, philadelphia sajtkrém, sült sonka, tükörtojás, chaddar sajt és lecsós krumpli. Ez a reggeli sem volt kalóriaszegény önmagában, pedig a lecsós krumplit meg sem ettem..:)

img_2789.JPG

 

Las Vegas: (Marriott's Grand Chateau)

- Pirított bagel, chadder sajt, philadelphia krémsajt, bacon, babybel sajt, tükörtojás, és hideg tropicana narancslé. Vegasban nem szállodai szobánk volt, hanem egy apartman lakásunk, ahol lehetőségünk volt sütni főzni, így a reggelit házilag készítettük el. (A kávét persze, reggeli után megvettük a sarki kávézóban). Vegas a 3. állomásunk volt, így a boltban már csak a kedvenc alapanyagainkat vettük meg (semmi hash brown, semmi lecsós krumpli:))  

img_2788.JPG

 

Én mindenkit csak biztatni tudok, hogy kezdjen el rendszeresen reggelizni, mert az a legjobb étkezés:)

Csók, 

Csokinda

Coffee to go, avagy Kotyo(go)

Én vagyok az a marketinges, aki simán bedől 1-1 jó csomagolású terméknek, pedig pontosan tudom, hogy is van az igazából..:) Be kellett vallanom magamnak, hogy a szememnek és a lelkemnek szüksége van arra, hogy ha vesz valamit, akkor az szép és igényes legyen, ha meg van benne egy csepp ötletesség, akkor meg egyszerűen odáig vagyok.. Kezdjük az egyik kedvencemmel a (tejes)kávéval:

 

f53f79e6692c3e6e05a28093ca691d28.jpg

28871066332d430bc009c8494e6ba856.jpg

efa6200a5095d8b22f7295d45b295c4b.jpg

c27f44603da6fc1557de6dca20997a66.jpg

91d82525704b26e00bf00015b3857ac2.jpg

Kókuszlisztes 'amerikai' palacsinta

Gyerekkorom óta a kedvenc étkezésem a reggeli, így folyamatosan keresek/kutatok, hogy megtaláljam a legfinomabbat. Hajlamos vagyok rá, hogy valamire rákapok és azt addig eszem, amíg meg nem unom.. kicsit így vagyok most ezzel a kókuszos finomsággal is, ami pillanatok alatt elkészíthető, egészséges, tápláló és a diétát sem dönti romba..:) 

img_2613.JPG

6-8 palacsinta recept:

- 2 db tojás

- 2 db tojásfehérje

- 60 g kókuszliszt

- 175 ml laktózmentes tej (lehet sima is) 

- 0,5 teáskanál sütőpor

- 1 teáskanál édesítőszer (eritrit)

Öntet:

1 db sovány joghurt (én laktózmenteset használtam)

2 teáskanál édesítőszer vagy méz

Díszítés: Szezonális gyümölcsök, mandula reszelék

Palacsinta elkészítése:

- Verjünk fel a 2 db tojás fehérjéjét

- A többi hozzávalót tegyük egy tálba majd keverjük egyneművé

- Óvatosan adjuk hozzá a felvert tojáshabot

- Merőkanállal merjünk kis adagokat egy teflonserpenyőbe majd alacsony/közepes lángon süssük 'pirosra'

- Az édesítőszerrel kikevert joghurtos öntettel öntsük le a palacsintát, majd díszítsük gyümölcsökkel

 

 

 

 

 

 

Húsvéti Cake Pop

Húsvét nincs sonka és locsolkodás nélkül, ezért úgy gondoltam, hogy idén szakítok a hagyományokkal és piros hímes tojások helyett készítek a locsolóknak valami különlegeset, így esett a választás a színes POP Cake-re. A golyók elkészítése egyszerű, azonban kicsit macerás a díszítése.., de ez nem tántoríthatott el, hogy a "Cobra" és az "Éden" locsoló kölni megfizethetetlen illatáért cserébe én ez a finomságot adjam!:)

img_2673.JPG

A golyók alapja brownie volt, de lássuk a hozzávalókat és a receptet:

Golyó (Cake):

- 20 dkg vaj (én teavajat használtam)

- 25 dkg kristálycukor

- 4 felvert tojás

- 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

- 20 dkg étcsokoládé (65%-os kakaótartalmú)

- 2 ek. vanília aroma

- 5 dkg darált dió

- 2 - 4ek cukormentes lekvár (a golyók formázásához)

Máz (Pop):

- 200 g fehér csoki

- 0,5 dl tej

Dekor:

- Színes cukorka

- Darált dió

Elkészítés:

1. A vajat és a csokoládét vízgőz felett állandó kevergetés közben összeolvasztjuk

2. A tojásokat a cukorral és a liszttel összedolgozzuk, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét

3. A kapott masszát egy sütőpapírral kibélelt 20 x 20-as sütőformába öntjük

4. 170 fokos sütőben 30 percig sütjük majd hagyjuk kihűlni.

5. Az elkészült tésztát összetörjük és hozzákeverjük a lekvárt, hogy egy ragadós masszát kapjunk

6. Sütőpapírra a masszából (vizes kézzel) golyókat formálunk, amelyekbe beleszúrjuk a pálcikát és betesszük a fagyasztóba ~1 órára

Amíg az elkészült "pucér" pop cake-k a fagyasztóban vannak vízgőz felett felolvasztjuk a fehér csokit és hozzá adjuk a tejet.

7. A megdermedt pálcikás golyókat belemártjuk a fehér csokis masszába majd a színes cukorkába illetve a darált dióba.

 

 

Áfonyás mascarponés mandulatorta

Lassan 1 éve sütöm rendszeresen ezt a tortát ismerősöknek/barátoknak, akik egyszerűen nem tudják megunni ezt az egészséges gluténmentes finomságot. Mivel egyre több az intoleranciával küszködő ismerősöm - és ugye én is egyre egészségesebben táplálkozom - ezért nagy hangsúlyt fektetek rá, hogy a hagyományos alapanyagokat reformra cseréljem.

csokinda.jpg

Hozzávalók 24cm-es tortaformához:
a tésztához:
10 db tojás
20 dkg darált mandula
10 dkg rizsliszt
csipet só
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
10 dkg gyümölcscukor

a krémhez:
50 dkg mascarpone
1 csomag vaníliás cukor
4 dkg gyümölcscukor
1,5 dl tejszín

a díszítéshez:
25 dkg áfonya, blansirozott mandula szelet, áfonya lekvár

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tojásokat ketté választjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk.
3. A tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük.
4. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: az őrölt mandulát, a lisztet és a sütőport.
5. A tojásos-cukros masszánkhoz apránként hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, majd a fehérje habot is óvatosan beleforgatjuk a tésztánkba. Piskóta állagú masszát kell kapnunk.
6. Sütőpapírral bélelt tortaformában, 30-35 percig-tűpróbáig sütjük.
7. A krémhez a hideg tejszínt kemény habbá verjük.
8. A mascarponét a cukrokkal kikeverjük, majd a tejszínhabot is hozzáadjuk.
9. A tortánkat hagyjuk teljesen kihűlni, majd félbe vágjuk, a krém egy harmadával megtöltjük és megkenjük lekvárral.
10. A krém kétharmadával pedig beborítjuk a külsejét és friss áfonyával és mandulaszeletekkel díszítjük.

 csokinda_1.jpg